De grotten van Nerja zijn indrukwekkend en zeker het bezichtigen waard. Het is niet voor niets een van de vijf topattracties van Spanje.

De Cueva de Nerja heeft een lengte van vijf kilometer. Ze liggen in natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama. Op 4 km van het centrum van Nerja. Het omringende gesteente van de grot is dolomiet. De grot werd in 1959 ontdekt en valt op door de enorme afmetingen. Een stalactiet in de grot heeft een hoogte van 32 meter.

De prachtige druipsteengrot ligt vlak bij de Spaanse plaats Nerja, provincie Málaga. Vooral de versteende waterval is indrukwekkend.

De grotten van Nerja werden ontdekt in 1959 door een groep speleologen.
De grot is verdeeld in twee grote delen bekend als Nerja I en Nerja II.

Nerja I en Nerja II 

Nerja I omvat de Galleries Show die openstaat voor het publiek, met een relatief gemakkelijke toegang via een trap en betonnen paden. Er zijn grote looppaden met grote brede trappen. De route door de grotten duurt 3 kwartier tot anderhalf uur. Door de vele trappetjes is het minder geschikt voor mindervaliden.

Nerja II staat niet open voor het publiek.

Ongeveer 5 miljoen jaar geleden drong water door, waardoor er een enorme ondergrondse grot gevormd werd. Door aardverschuivingen werd water gedwongen om nieuwe wegen te vinden door de grot, en ook begon de vorming van gigantische stalactieten en stalagmieten.

Er zijn skeletresten in de grotten gevonden die aangeven dat de grotten bewoond waren vanaf ongeveer 25.000 voor Christus. Op de wanden voor de grot zijn rotsschilderingen uit het Paleolithicum ontdekt.
Er zijn veel dierlijke botten, schelpen en visgraten uit die tijd gevonden, samen met stenen werktuigen, die men toen gebruikte. Deze worden getoond in het museum bij de grotten.

In de grotten wordt jaarlijks in juli het Festival de Música y Danza georganiseerd.
De grotten van Nerja liggen op slechts 29 km van vakantiehuis Casa Solar. Een leuk idee voor een dagje uit. Ook goed te combineren met een dag aan zee.