Vanuit Cómpeta kun je een spectaculaire wandeling maken naar El Acebuchal. Het platteland in de buurt naar het afgelegen gehucht El Acebuchal is bijna verlaten. Het kenmerkt zich door de afbrokkelende ruïnes. Er zijn ravijnen en berghellingen bedekt met pijnbomen. De steile rotsen van de bergtoppen reiken tot aan de blauwe lucht boven .

El Acebuchal is niet zozeer een dorp. Het is eerder een 17e eeuws gehucht in de ongerepte bergen en het natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama.

El Acebuchal was een belangrijke halteplaats op de oude muilezel-handelsroutes tussen Cómpeta, Frigiliana, Nerja en de binnenlandse stad Granada.

Het leven was hard voor de bewoners. In het grootste deel van het platteland van Andalusië gold dat. Echter, het werd nog moeilijker toen de bewoners gevangen genomen werden tussen het Franco-regime en de guerrilla’s in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog .

In de zomer van 1948 betaalden de dorpelingen een zware prijs voor hun geïsoleerde ligging in de bergen. De Guardia Civil vond dat El Acebuchal zou worden gewist van zijn 200 inwoners. De inwoners werden gedwongen te vluchten, met achterlating van hun huizen, bezittingen en vee.

Het verlaten bergdorpje raakte snel in verval en resulteerde uiteindelijk in de ruïnes. Het werd plaatselijk bekend als “The Lost Village” / “Pueblo el Fantasmas” / The Village of Ghosts.

El Acebuchal 50 jaar later

50 jaar later, in 1998 keerde Antonio García Sánchez, zoon van een van de oorspronkelijke bewoners, samen met zijn vrouw en zijn familie terug naar El Acebuchal. Zij herstelden een paar huizen in het dorp. Zodra deze klaar waren, herbouwden ze nog eens vijf huizen en de taverne. Hierdoor zagen ze een toename van het plattelandstoerisme in het gebied ontstaan.

Mensen begonnen terug te keren naar El Acebuchal

De inzet van deze familie werkte aanstekelijk op andere voormalige bewoners. Samen richtten zij hun aandacht weer op het herstellen van hun oude familie-huizen. Hierdoor zijn vandaag de dag alle 36 huizen, de kapel, taverne en geplaveide straten in de oorspronkelijke staat hersteld.

El Acebuchal verloren stad

In de hoofdstraat van El Acebuchal ontdek je de taverne El Acebuchal. Je hebt grote kans dat je in de ochtend Antonio en een aantal van zijn familieleden treft terwijl zij zich verzamelen op het schaduwrijke terras.
Het taverne restaurant serveert gerechten die voortreffelijk smaken na een heerlijke wandeling door de bergen. Salades, lam, wild zwijn, konijn en wild met heerlijke zelfgemaakte taarten en brood. Alles vers bereid en zooooo ontzettend lekker.

Antonio vakantiehuis-Andalusie

Dit is Antonio. Hij is nog dagelijks te vinden in El Acebuchal. Antonio staat altijd klaar voor een praatje en neemt je graag mee naar zijn winkeltje. Hij verkoopt er verse kaas, chorizo, vijgenjam en andere lokale producten.
In de taverne zie je de muren trots bekleed met oude foto’s van El Acebuchal en haar vroegere bewoners. Telkens als wij El Acebuchal bezoeken, proberen wij ons voor te stellen hoe het leven voor deze mensen moet zijn geweest.

Dit gebied is ideaal voor bezoekers die weg willen komen van alles …. en dat kun je zeker doen in El Acebuchal!