De toppen van de bergen in natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama vormen de natuurlijke grens tussen Malaga en de Sierra Nevada. De Tejeda en Almijara bergen zijn aan de kant van Malaga, in het hart van de Axarquía-streek. Axarquía is Moors voor ‘Land in het oosten’. Alhama is in het meest westelijke deel van de provincie Granada.

Het hoogste punt van de Tejeda, Maroma, is 2065 m boven de zeespiegel en biedt spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee en aangrenzende bergketens. De bergen rijzen spectaculair op achter de drukke en smalle kuststrook van de Costa del Sol en de Costa Tropical. Het is populair bij wandelaars en bergbeklimmers.

In de toppen en geulen van deze bergen overheersen witte en grijze tinten. Dat is het resultaat van een overvloed aan marmer en kalksteen.

De naam Tejeda (“tejo” = Taxus) komt door de overvloed van deze bomen die hier ooit was. Nu is er slechts nog één Taxusbos. Dat is het zuidelijkst op het Iberisch schiereiland en een van de beste in Andalusië, gelegen op de weg naar de waterval Salto del Caballo.

De steile rotshellingen zijn veelal bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen, woeste bergbeken en olijfgaarden.
De diep ingesleten ravijnen en spectaculaire kliffen zijn ontstaan door het kalksteen.

Sierra_de_Tejeda_Almijara_y_Alhama
Deze gebieden van bomen en rotspartijen zijn thuisbasis van grote arenden.

De dorpjes in dit gebied waren vroeger een toevluchtsoord voor struikrovers, bandoleros genaamd. Later, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vonden anti-Franco rebellen er hun toevluchtsoord. Het Moorse karakter is in dorpen bewaard gebleven. Ze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in het gebied is ronduit spectaculair en perfect voor wandelingen of mountainbiken.

Wandeltip in Natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama

Zorg dat je genoeg water, zonnebrandcrème en hoofdbedekking bij je hebt. Zeker als je wat verder de natuur ingaat. In de natuurgebieden is vaak geen bereik op de mobiele telefoon. Een goede kaart en stevige schoenen zijn dan ook een ‘must-have’.

In natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama vind je veel grotten waarvan de grotten van Nerja de bekendste zijn.

Competa t.o.v. natuurpark Sierras de Tejeda y Almijara y Alhama